Premieră în Franţa: 140 de imami veniţi din tot Hexagonul împreună cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls, au vizitat luni seară Memorialul Holocaustului de la Drancy, localitate aflată în suburbia Parisului, unde exista un lagăr nazist, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 70 de mii de evrei fuseseră deportaţi de acolo spre lagărele de exterminare, între anii 1941 şi 1944.
Memorialul Shoah (Holocaustului) de la Drancy a fost inaugurat în septembrie anul trecut. Cinci luni mai târziu, 140 de imami l-au însoţit luni seară pe ministrul francez de Interne în această localitate de tristă amintire, din care au fost trimişi la moarte 70 de mii de evrei, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Vizita punctată de un moment de reculegere descris drept un "eveniment cu o simbolistică extrem de puternică" de scriitorul Marek Halter, a fost urmată de o cină la centrul cultural din Drancy, tot în prezenţa lui Manuel Valls, responsabil şi de culte.
Reprezentanţi ai tuturor religiilor din Franţa, preoţi copţi, dar şi catolici, rabini, diaconi protestanţi, au fost de altfel şi ei invitaţi la această ceremonie.
Vizita acestor 140 de imami la Drancy urmează celei efectuate recent în Israel de un grup restrâns de 17 imami francezi. Ei s-au recules acolo la mormintele copiilor evrei ucişi acum zece luni de islamistul Mohamed Merah într-o şcoală confesională din Toulouse. Memorialul de la Drancy a fost construit în faţa locului pe care exista în anii '40 lagărul instalat de puterea pro-nazistă din Franţa.
Se estimează că mare parte dintre cei 75 de mii de evrei deportaţi spre lagărele de exterminare naziste între 1941 şi 1944 a trecut prin lagărul de la Drancy. Un loc ce adăposteşte aşadar azi un Memorial conceput ca "un loc de educaţie", destinat marelui public. Evenimentul simbolic derulat luni acolo reprezintă un gest suplimentar