Ideea premierului de a trimite liderilor europeni o scrisoare semnată cot la cu de Victor Ponta, Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea prin care România cere să i se stabilească în martie un calendar pentru aderarea la Schengen indiferent de criticile pe Justiţie a fost primită cu rezerve la Palatul Cotroceni. "Preşedintele o analizează şi o să-mi dea un răspuns. Nu putea s-o accepte pe loc", a relatat Victor Ponta reacţia lui Traian Băsescu căruia i-a propus public să distribuie personal scrisoarea joi la Consiliul European.
După discuţia dinaintea CSAT cu preşedintele, premierul a susţinut că "nu a fost nicio supărare" la Cotroceni că a anunţat această scrisoare comună în prezenţa lui Jose Manuel Barroso, la Bruxelles, în condiţiile în care nu discutase anterior cu Traian Băsescu. "Am spus că propun", a nuanţat Victor Ponta, justificând anunţul peste capul lui Băsescu cu argumentul că "a fost o idee apărută în discuţia cu domnul Barroso şi era important fiind la Bruxelles, să rezulte că e un demers al liderilor români care e sprijinit şi de preşedintele Comisiei".
"L-am informat pe preşedintele Barroso că intenţionăm să transmitem o scrisoare comună, semnată de către mine, de preşedintele ţării şi de preşedinţii Camerelor Parlamentului, tuturor şefilor de stat şi de guvern din Europa solicitând un răspuns pozitiv privitor la aderarea României la Spaţiul Schengen în martie", spunea Ponta, cu o zi înainte, umăr la umăr cu Barroso. Ce conţine scrisoarea lui Ponta. Zgonea: "Le cerem să nu mai folosească dublul standard" Înainte de şedinţa CSAT, premierul a scos demonstrativ o coala A4 pliată, pe holurile parlamentului, draftul scrisorii anunţate la Bruxelles, refuzând să-i facă public conţinutul. "Am aici scrisoarea, acum i-o duc preşedintelui", a spus Victor Ponta, care a admis că nu avut o discuţie cu Traian Băsescu înainte de a lansa la Bru