În maxim două luni ar trebui să aibă loc concedieri masive sau combinatul dă faliment. Dacă nu se găsesc banii pentru salarii compensatorii, muncitorii vor pleca cu mâna goală. Sursa: FOTO: Libertatea
Acum, că alegerile generale au trecut, „problema” Oltchim poate fi tranşată. Chiar dacă acum câteva luni se vorbea despre păstrarea locurilor de muncă la combinat, rezultatul se pare că va fi cu totul altul. În ultimele zile, combinatul a funcţionat la capacitate de numai 7%! Adică ceva mai mult decât nimic. Salariile angajaţilor sunt restante. Ultima tranşă primită este contravaloarea avansului pe decembrie.
A devenit clar că restructurarea combinatului se va solda cu concedieri masive, dar, cu toate astea, nimeni nu protestează la Oltchim, cum s-a întâmplat în 2012. Motivul este simplu. Starea de insolvenţă permite administratorului judiciar rezilierea contractului colectiv de muncă.
Dacă, potrivit prevederilor actuale, disponibilizaţii ar primi între 6 şi 12 salarii compensatorii, odată cu schimbarea contractului ar putea dispărea acest drept. Aşa se face că presiunile sociale lipsesc acum de la Oltchim.
Concedieri fără compensatorii?
Cel puţin 1.500 de locuri de muncă ar trebui eliminate. Procesul de restructurare ar trebui să se încheie în 45 – 60 de zile, iar dacă nu va fi dus la capăt, atunci va urma falimentul au declarat surse pentru EVZ. În funcţie de vechimea în muncă la combinat, numărul de salarii compensatorii pe care le poate primi un angajat este de 6, 12 sau 18, conform contractului valabil în prezent.
„Suma despre care se discută acum pentru disponibilizări este de circa 10 milioane de euro, media salariului brut la Oltchim fiind de 2.900 de lei, bani care trebuie achitaţi de societate”, au declarat sursele citate. Deo camdată se discută despre obţinerea banilor din vânzarea unor active. Suma este imensă însă raportat ceea