Decuplarile numeroase si obligatia reinnoirii contractelor produc o aglomeratie infernala la ghiseele din spatele Casei Patrate. E.On ar trebui sa creeze mai multe oficii in cartiere si sa nu-si mai bata joc de oameni. Hartogaraia, numarul infinit de acte, stresul statului la coada ii face pe multi sa cedeze nervos. E ca pe vremea comunistilor, cand te supuneai partidului atotputernic.
Cozile comuniste de la lapte sau carne nu au disparut complet. Iesenii isi amintesc de ele ori de cate ori intra in contact cu E.On, furnizorul de energie electrica. Plata unei facturi sau depunerea unei reclamatii se transforma in ore de asteptare. Reprezentantii companiei sustin ca vinovati de aglomeratie sunt tocmai iesenii.
Avocatii sunt in filme
Sediul E.On de pe Agatha Barsescu imbina intr-un mod ciudat comunismul si capitalismul. Cozile enorme si orele de asteptare amintesc de perioada in care la conducerea statului era partidul unic. Sistemul electronic de eliberare a bonurilor de ordine confera insa aglomeratiei un iz de capitalism. Inca de dimineata cladirea este plina de lume pestrita, venita cu diverse probleme. Domnul Virgil, ”nea Virgil”, cum ne-a cerut sa-i spunem, locuieste in Pacurari. S-a invoit de la serviciu pentru ca trebuie sa-si reinnoiasca contractul. ”Dom’ne, eu nu pricep! Chiar nu puteau sa trimita contractul prin cititorul de contor? Il semnam si gata, ca n-am ce sa negociez la el. Avocatii care negociaza sunt doar in filme”.
Nu-s nemti!
Nea Virgil are aproape 55 de ani si a apucat sa stea la coada pe vremea lui Ceausescu. ”Lipsesc sacosele cu sticle goale, care sa tina randul”, se amuza el. A venit la ora 10 la E.On, pentru ca trebuie sa semneze un nou contract. ”E bataie de joc! Pierd toata ziua aici. Daca tot sunt nemti astia de la E.On, puteau gasi variante. Imi puteau trimite contractul prin baiatul care cite