Bugetul Ministerului Apararii Nationale va fi majorat gradual, cu 0,3% din PIB, pana la atingerea, in 2016, a nivelului de 2% din PIB, potrivit unei decizii aprobate marti de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
CSAT a discutat Planul multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei, a carui punere in aplicare "va determina ca Armata Romaniei sa fie in masura sa-si indeplineasca misiunile specifice pe timp de pace, criza sau razboi, dar si indeplinirea obligatiilor si angajamentelor militare ale tarii noastre fata de organizatiile internationale", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirmase, in 23 ianuarie, ca proiectul de buget pe 2013 nu prevede sume pentru achizitionarea de avioane F16. Acesta a precizat ca nu au putut fi cuprinse in buget sumele necesare in conditiile in care Romania si Portugalia nu au semnat inca un acord in acest sens.
"In ce priveste avioanele F 16, ca orice alta prevedere bugetara, pentru a fi inclus in buget este nevoie de un act normativ. Deci, eu nu pot sa pun in buget ceva ce inca nu exista, adica un acord, sa spun ferm o lege privind validarea acordului respectiv de vanzare-cumparare de avioane. Cand acest act normativ va exista, consecintele sale bugetare vor fi evidentiate", a spus Voinea.
Mircea Dusa, ministrul apararii, afirmase in luna decembrie ca bugetul Ministerului Apararii pe 2013 va cuprinde si sumele necesare achizitionarii de avioane multirol.
In anul 2013, Armata Romaniei va disloca la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman un numar de 2.036 de militari, cu 312 mai putini decat in 2012. In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele care vor participa, in anul 2013, la misiuni sub egida Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), UE, Organ