Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor sa adopte proiectul de buget propus de Guvern, precizand ca acesta a fost agreat cu institutiile financiare internationale si ca reprezinta o viziune total diferita de cea din perioada PDL, intr-un discurs tinut, marti dimineata.
"Proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii nostri internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. 2012 este primul an dupa 2007 cand Romania s-a incadrat in norma europeana de deficit sub 3%. Anul 2013 va insemna o consolidare in acest sens. Ne imprumutam mai putin decat anul trecut, la dobanzi mai mici", a subliniat prim-ministrul, adresandu-se parlamentarilor.
Potrivit spuselor sale, proiectul de buget prezinta "schimbari de forma si de fond", avand in vedere ca prezinta exact modul in care vor fi cheltuiti banii stransi din taxe si impozite.
Ponta a adaugat ca proiectul a fost discutat cu grupurile parlamentare ale UDMR si PP-DD, negocierile fiind foarte utile pentru perfectarea bugetului, in timp ce PDL a refuzat intalnirile pe aceasta tema.
"Vreau sa transmit un mesaj, ca opozitia reprezentata in Parlament si Romania de UDMR si PP-DD poate fi un partener de discutii. Este un lucru important ca orice majoritate, oricat de consistenta e, are datoria de a invata din lectiile dureroase", a comentat premierul.
Ce contine bugetul
Proiectul de buget pe 2013 prevede lucrurile promise de USL in campania electorala, a precizat Ponta. Astfel, sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor.
De asemenea, se mentine cota unica de 16 la suta. "Nu voi ascunde faptul ca, fiind social-democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL si promisiunea ferma privind pastrarea