Colesterolul include 3 componente, dintre care lipoproteinele cu densitate mică şi foarte mică (LDL şi VLDL) sunt cunoscute ca şi “colesterol rău” deoarece se depun pe pereţii vaselor sanguine şi contribuie major la formarea calculilor renali. Aceste lipoproteine al căror raport între componenta proteică şi cea lipidica este mai redus au un rol important în degradarea sistemului cardiovascular, formarea ateroamelor şi creşterea semnificativă a riscului unui accident vascular fatal. Pe de altă parte, “colesterolul bun” (HDL), cu densitate proteică mai mare şi densitate lipidica mai redusă, împiedica depunerea colesterolului rău pe interiorul vaselor de sânge, protejând sistemul cardiovascular de excesul de colesterol. Colesterolul este parţial introdus în organism prin alimentaţie şi parţial produs de ficat. Aşadar, dieta trebuie gestionată astfel încât nivelul de colesterol rău să fie minimizat. Cu alte cuvinte, avem nevoie în cantităţi moderate de alimente bogate în grăsimi nesaturate (bune, care previn depunerea LDL şi VLDL pe interiorul vaselor sanguine) şi de surse de antioxidanţi şi de fibre. Pe de altă parte, aportul de grăsimi săturate trebuie să fie foarte redus, iar cel de grăsimi trans – 0.
Cei mai buni aliaţi din bucătărie împotriva colesterolului rău sunt:
10) Pâinea din faina integrală, datorită concentraţiei mari de fibre (fibrele reduc absorbţia intestinală în general şi absorbţia grăsimilor în mod special, deoarece accelerează tranzitul intestinal).
9) Faină integrală de mei, bogată în vitamina A şi în fibre. Cele mai multe dintre plafaruri comercializează aceasta faină.
Spanacul crud, datorită vitaminei C, a pigmenţilor antioxidanţi şi a fibrelor din compoziţia lui (pigmenţii din spanac rămân activi după prepararea termică, însă vitamina C se distruge în cea mai mare parte).
7) Merele, care au mult acid malic şi fibre.