Clujeanul Ovidiu Avram este unul dintre cei mai reprezentativi pictori români care abordează o manieră suprarealistă.
Pictorul Ovidiu Avram este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti clujeni. Unii îl consideră drept un Salvador Dali al României. Alţii scot în evidenţă prietenia sa cu Nicolae Steinhardt, maestru care l-a influenţat din punct de vedere personal. Lucrările lui Ovidiu Avram au fost prezentate în expoziţii din Suedia, Africa de Sud, Germania, Franţa, Luxemburg, Dubai, Ungaria, Elveţia ori Japonia. ”Artă şi meşteşug. Culori, site, ecrane filtrante, îndemânare, surprize. Ce rezultă e de obicei tainic, insolit. Văd precumpănitor într-însele reflecţia viselor şi închipuirilor mele”, scria Nicolae Steinhardt despre arta lui Ovidiu Avram.
Cât de în vogă este acum arta suprarealistă în Transilvania?
Ovidiu Avram: Cred că la Cluj nu este foarte în vogă. Este destul de puţină lume care mai lucrează în formula asta. Mai sunt în Bucureşti câţiva băieţi care lucreză în direcţia asta şi destul de puţini în România, după cunoştinţa mea. Sunt mulţi afară. Sunt mulţi în Austria, în Germania, în Anglia, America nu mai vorbesc. Deci, dincolo, afară, e o comunitate foarte puternică şi, cum spunea şi un mare înţelept de-al nostru, Nicolae Steinhardt, suprarealismul a devenit un model clasic de lucru şi de explorare a imaginarului.
Cum reacţionează publicul românesc la acest curent artistic? Există mari diferenţe între publicul românesc şi publicul occidental?
O.A.: Publicul reacţionează foarte bine! În ultima vreme, încep şi colecţionarii să reacţioneze pozitiv la modalitatea asta de lucru. Cred că, în general, comunităţile artistice sunt separate în intenţii şi nu comunică în crearea unor focusări comune pe mai multe maniere de exprimare.
Oamenii îşi permit să cumnpere opere ale artiştilor suprarealişti români?
O.A.: Sigur, sigur! Exi