În toate aceste cazuri, hoţii de ocazie sunt salariaţi ai combinatului, care fură piese metalice pentru a-şi rotunji veniturile.
Debutul lunii februarie a început pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi cu aproape câte un furt în fiecare zi, dar acum nu mai e vorba, ca în anii trecuţi, de grupări bine organizate pentru furturile de neferoase sau rulouri de tablă, ci de unii dintre angajaţi care încearcă să-şi rotunjească salariile neindexate prin vânzarea la centrele de colectare a unor piese metalice.
În primele patru zile ale lui februarie, jandarmii au descoperit trei cazuri de furturi de piese metalice, ceea ce reprezintă o creştere alarmantă a statisticii furturilor din combinat. În două dintre cazuri, autorii furturilor au în comun „metoda”, faptul că îşi însuşesc piese de 10-15 kg, din metale neferoase sau inox, pe care le ascund sub haine pentru a le scoate pe poarta combinatului. În ultimul caz, înregistrat ieri, echipa jandarmilor a descoperit că un angajat al combinatului încerca să fure de pe platformă 10 kg de inox.
Bărbatul are 52 de ani şi este lăcătuş instalator. El a declarat că a găsit, în zona furnale, un corp de pompă de formă circulară, din inox, pe care l-a luat şi l-ascuns în vestiar, iar la ieşirea din tură a ascuns piesa de inox sub îmbrăcăminte cu scopul scoaterii acesteia din combinat pentru a o vinde la un centru de materiale feroase.
Cu o zi mai înainte, echipajul Jandarmeriei îl identificase pe N. Ion, de 54 de ani, fără antecedente penale, care avea asupra lui 13 kg de niobiu, metal neferos utilizat la producerea oţelurilor speciale. Bărbatul avea bulgării de metal ascunşi sub palton şi a declarat jandarmilor că voia să valorifice metalul la un centru de colectare a fierului vechi. Pe piaţa neagră un kilogram de niobiu se vinde cu 1.000 de lei. Pe 1 februarie, jandarmii au descoperit doi bărbaţi, din care u