Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a evidenţiat care sunt modificările pe care clujenii şi turiştii ar putea să le vadă odată ce strada Kogălniceanu. Încă de la intrarea dinspre strada Universităţii şi până la zona din faţa Bisericii Reformate, strada urmează să fie regândită astfel încât să evidenţieze "arhitectura şi spaţialitatea".
Invitat la matinalul de la Transilvania L!VE, Şerban Ţigănaş, a ţinut să clarifice planul municipalităţii în ceea ce priveşte strada.
"S-au clarificat nişte lucruri, ca de exemplu faptul că titlul de stradă pietonală este inadecvat. De fapt se doreşte o eliminare a suprafeţelor masive de parcare din zonă, un acces auto restricţionat, pentru că altfel n-ar funcţiona instituţiile respective şi o reechilibrare cu balansarea în folosul spaţiilor publice şi pietonale. Deci o amenajare cu un design care să pună în valoare arhitectura şi spaţialitatea de pe Kogălniceanu, care acum e foarte greu percepută şi savurată de turişi sau locuitori", a precizat Ţigănaş.
Mai departe, preşedintele OAR a explicat că "există câteva spaţii absolut încântătoare".
"Începem cu partea de intrare pe strada Kogălniceanu, colţul Universităţii Babeş-Bolyai, care acum e un trapez de parcări şi unde se intenţionează aducerea unui grup statuar care acum este în spatele Bisericii Sfântul Petru (este vorba de Statuia Sfintei Maria - n.red.) care original a fost amplasată acolo şi va organiza spaţiul acela ca o placă turnantă dinspre centru spre Kogălniceanu. Este mai apoi spaţiul din faţa UBB, cu grupul statuar Şcoala Ardeleană, care proiectează pe turnul Casei Universitarilor, care este iar un spaţiu deosebit. Un altul este în zona Statuii Sfântul Gheorghe şi a alveolei de intrare în Biserica Reformată, un spaţiu romantic şi special. De exemplu, acesta va fi redesenat, vor fi eliminate maşinile şi restrânsă calea de ac