Pentru unele locuinţe, preţul cu care vând este şi cu 10.000 euro mai mic decât cel cerut iniţial
Preţul cerut de proprietari pentru locuinţele scoase la vânzare este uneori şi cu 13% mai mic decât nivelul pe care sunt dispuşi iniţial să îl accepte.
Astfel, marja de negociere pentru apartamentele vechi din Capitală este cuprinsă între 5% şi 13%, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.
Cele mai mici reduceri de preţ sunt consemnate în cazul apartamentelor cu două camere din cartierele cu acces la metrou, dat fiind că acestea sunt, în prezent, cele mai căutate unităţi locative de către clasa medie; pe de altă parte, cele mai semnificative reduceri au loc în cazul proprietăţilor scumpe, amplasate în zonele "bune" ale Capitalei, pentru care cererea este mai mică.
În Aviaţiei poate fi găsită cea mai semnificativă marjă de negociere dintre zonele analizate, respectiv 13%. Aceasta este valabilă pentru apartamentele cu două camere. Preţul mediu cerut pentru o unitate locativă de 55 mp se ridică la 80.000 euro, în vreme ce valoarea de tranzacţionare ajunge la 70.000 euro.
Pe de altă parte însă, apartamentele cu trei camere din zona Aviaţiei se numără printre locuinţele cea mai mică marjă de negociere din Capitală - 5%.
Pe locul al doilea în clasament se situează Bulevardul Decebal, unde marja de negociere pentru un apartament cu trei camere construit după 1990 ajunge la 12%. Pentru o locuinţă de 85 mp, preţul de tranzacţionare este de 100.000 euro, faţă de 125.000 euro, valoarea sa iniţială de listare.
Preţuri mari, reduceri mari
În zona Calea 13 Septembrie - Casa Poporului, marja de negociere pentru apartamentele cu trei camere construite în perioada 1986-1990 se ridică la circa 11%. Un apartament cu o suprafaţă utilă medie de 80 mp se vinde cu 98.000 euro, faţă de cei 110.000 euro ceruţi iniţial. @N