Muzeul de Speologie "Emil Racoviţă", din centrul Clujului, şi Castelul Banffy din Bonţida sunt cele două locuri bântuite marcate pe o hartă a României care mai cuprinde alte 20 de clădiri sau zone de la noi din ţară.
Clădirea care găzduia închisoarea medievală a Clujului e acum sediul Muzeului de Speologie "Emil Racoviţă". Cei de la site-ul locuribantuite.ro spun că e locul perfect pentru "spirite reziduale".
"Centrul istoric al Clujului are toate ingredientele pentru reţeta perfectă a unui spirit rezidual. Imaginează-te trăind aceeaşi amintire din nou şi din nou, şi din nou, acum imaginează-ţi cum ar fi dacă acea amintire ar fi moartea ta", scriu "anchetatorii" care administrează site-ul.
Al doilea loc bântuit din Cluj este, potrivit site-ului, Castelul Banffy din Bonţida. "Activităţile paranormale de la Castelul Banffy implică umbre care bântuie castelul, sunete stranii, paşi şi inclusiv voci. Una dintre legende ne spune despre o tânără, cumva legată de familia nobilă, care îşi înşela soţul. Aceasta a fost văzută de unul dintre băieţii care aveau grijă de grajduri. Deoarece a dat-o de gol, fata s-a rpzbunat omorându-l. Legenda povesteşte că băiatul ar fi îngropat undeva pe lângă castel şi uneori se poate vedea o siluetă patrulând aripa care duce spre grajduri", se arată în descrierea de pe pagina de internet.
Potrivit site-ului locuribaintuite.ro, aici s-a deplasat şi o echipă de la The Atlantic Paranormal Society Ghosthunters. "Personal consider că investigaţia lor nu a fost eficientă deoarece aceştia foloseau limba engleză pentru a comunica cu fantome ale unor români din secolele trecute", scrie administratorul site-ului.
Printre locurile bântuite care apar până acum pe "hartă" se numără Cazinoul şi Hotelul Intim din Constanţa, Mănăstirea Chiajna din Bucureşti sau Cetatea Făgăraş din Braşov.