PSD va avea un preşedinte executiv. Viitorul Congres al partidului îl va alege pe Liviu Dragnea în această funcţie.
Premierul Victor Ponta a prezentat ieri, nu foarte convingător, motivele acestei decizii:„Problema PSD este că eu nu vreau să confundăm PSD cu Guvernul. Acum eu, ca preşedinte al PSD, sunt prim-ministru, secretarul general este vicepremier, ori trebuie să rămână la PSD un secretar general şi o structură politică, care să funcţioneze nu împotriva guvernului, dar separat de Guvern”.
Adevărata miză este, cred, întărirea poziţiei lui Liviu Dragnea în interiorul Guvernului şi, implicit, a PSD în raport cu PNL-PC. De altfel, Ponta a admis public acest lucru: „Preşedintele executiv este practic numărul doi în partid şi sper să fie şi numărul doi în guvern”. În PSD, Liviu Dragnea este deja secund, din postura de secretar general. Statu quo-ul va fi păstrat şi după ce va fi ales preşedinte executiv.
Viitorul secretar general va fi, cel mai probabil, Andrei Dolineaschi, un personaj şters, fără influenţă în PSD. Nu va apărea un al treilea pol de putere. În Executiv, Liviu Dragnea va deveni ”primul între egali”, în special în relaţia cu vicepremierul PNL, Daniel Chiţoiu.(Gabriel Oprea este doar formal vicepremier). Avem de-a face cu o nouă etapă a procesului de consolidare a socialdemocraţilor. El a început în momentul în care Victor Ponta a înfiinţat posturile de miniştri delegaţi, pe care i-a plasat în coasta liberalilor.
A continuat cu repartizarea către miniştrii PSD, spre frustrarea evidentă a partenerilor, a proiectelor cu miză financiară mare (Roşia Montană, gazele de şist, CNADNR etc.) Rolul miniştrilor delegaţi ar putea fi esenţial în cazul în care PNL-PC ar părăsi coaliţia de guvernământ. Ei îi vor putea înlocui rapid pe liberali, fără ca activitatea Guvernului să fie perturbată serios. Nu cred în ipoteza unei rupturi majore în USL. Ce