Executorii judecãtoresti misunã prin banii pensionarilor vasluieni. Din cei 2.737 de bãtrâni care au intrat în 2013 cu pensiile poprite, majoritatea retinerilor erau solicitate de executori. Traseul executãrilor silite este extrem de simplu. Pensionarii nu îsi achitã obligatiile financiare, creditorii îi cheamã în instantã, iar executorii pun în aplicare hotãrârile judecãtoresti.
Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna ianuarie 2013, nu mai putin de 2.737 pensionari aveau pensiile poprite. Lunar, institutia retine din pensii o sumã de 353.112 lei, bani care ajung ulterior în conturile creditorilor. Loredana Enache, purtãtor de cuvânt al CJP Vaslui, a precizat cã, la nivelul anului trecut, au fost în medie 1.843 de porpriri în fiecare lunã. Valul de solicitãri pentru impunerea de popriri a crescut dupã luna septembrie a anului trecut, când diferite institutii cautã pe orice cale sã recupereze sumele datorate: impozite, credite etc. Mai exact, din cauzã cã nu si-au achitat de bunã voie obligatiile financiare, bãtrânii sunt actionati în instantã, iar hotãrârile judecãtoresti sunt puse în executie de executori. Pe lângã solicitãrile de instituire de popriri venite din partea executorilor judecãtoresti, si casele de ajutor reciproac reprezintã un rezervor imens de pensionari datornici. În acestã situatie, pensionarii nu mai ajung în instante, pentru cã poprirea pe pensie se efectueazã de CJP Vaslui în baza titlurilor executorii emise de casele de ajutor.
Codul civil nu iarta
Conform art 409 din Codul de procedurã civilã “pensiile pot fi urmãrite pânã la jumãtate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de întretinere sau alocatie pentru copii si pânã la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Poprirea se înfiinteazã în conformitate cu dispozitiile art. 409 din Codul de procedurã civilã co