Politicienii din Marea Britanie au inceput o campanie virulenta indreptata impotriva imigrantilor romani si bulgari, de teama ca acestia le vor "fura" locurile de munca nativilor. In realitate, insa, acest fenomen ar avea mai multe beneficii decat dezavantaje, mai ales ca fluxul de straini ar putea ajuta tara sa iasa din recesiune.
"In perioadele de criza, cand somajul este destul de ridicat intr-o tara, intrarea fortei de munca din afara nu este privita cu ochi buni de catre populatia nativa, iar politicienii folosesc prilejul acesta pentru a-si face campanie electorala, propunand tot felul de masuri anti-imigrationiste", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Romani in Marea Britanie: 4 din 5 britanici vor stoparea imigrantilor
El aminteste ca aceste tendinte exista peste tot in lume si califica atitudinea britanicilor drept "un politicianism ieftin", care nu are nicio baza pe termen lung.
"Din contra, acest gen de pozitii fac rau unei tari, pentru ca s-a demonstrat ca imigratia este un factor pozitiv pentru o economie, aduce forta de munca de cele mai multe ori calificata si la costuri mai scazute, iar, uneori, acopera o zona de expertiza care nu este suficient de acoperita in tara respectiva", ne-a explicat analistul.
In prezent, Marea Britanie nu are o situatie extrem de favorabila: economia a inregistrat o contractie de 0,3% in al patrulea trimestru din 2012, iar Institutul National de Cercetare Economica si Sociala a preconizat ca, in acest an, cresterea va fi una modesta, de 0,7%.
In schimb, rata somajului a scazut, in noiembrie, la 7,7%, de la 7,8%, lucru apreciat de economistul ING Rob Carnell ca fiind "un miracol", avand in vedere amenintarea recesiunii.
"Nu putem rezolva problema locurilor de munca daca nu avem crestere economica", sustine si Frances O'Grad