Oficial încã nu s-a luat o decizie cu privire la soarta noii entitãti energetice din judetul Hunedoara, care va îngloba si cele patru mine viabile din Valea Jiului dar si SE Paroseni.
Zvonurile care circulã i-a speriat pe edili pentru cã în lipsa unui investitor care sã preia Complexul Energetic Hunedoara, se va ajunge la insolventã. Cum de pe urma mineritului trãiesc mai bine de opt mii de familii, iar minele sunt principalul contribuabil la bugetele locale, edilii vor sã stie ce soartã are CEH, dar mai ales ce se va întâmpla cu regiunea dacã se ajunge la insolventã.
Directorul general al CEH, Costel Alic, spune cã situatia nu este asa de gravã încât sã îngrijoreze si existã investitori interesati de preluarea entitãtii energetice a judetului. „Acum începem procedurile de întocmire a dosarului de privatizare pentru scoaterea pe bursã si pe urmã vedem. Da, din ce cunosc eu sunt investitori interesati si pericolul nu este asa de mare încât sã stârneascã îngrijorare”, a precizat seful CEH.
Iatã ce se alege dintr-un oras fãrã minerit
Disparitia principalului agent economic dintr-o localitate a Vãii Jiului, fãrã a se oferi si o alternativã, duce automat la moartea respectivei asezãri. Exemplul grãitor este orasul Aninoasa, unde, în 2006 s-a pus lacãtul pe minã. Orasul a ajuns o fantomã. Administratia nu are bani îndeajuns nici pentru
minimul necesar. În mai multe rânduri creditorii au descins la Aninoasa, iar în circa o sãptãmânã o vor face din nou. Toatã bruma de bani pe care bugetul micutei asezãri o are va ajunge în conturile creditorilor, iar edilii se vor vedea nevoiti sã punã lacãtul pe usa primãriei. „Da, municipiul Petrosani si nu numai ar ajunge în situatia localitãtii Aninoasa dacã nu se va gãsi o solutie pentru functionarea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat ieri, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. @N