Organizaţiile nonprofit şi contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi achita impozitul pe profit până pe 25 februarie.
Aceşti contribuabili trebuie să declare şi să plătească impozitul până la data menţionată, deşi termenul de raportare pentru restul agenţilor economici care sunt obligaţi la plata impozitului pe profit este 25 martie. În acest sens, declaraţia 101 cu privire la impozitul pe profit se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă, pus la dispoziţie de ANAF şi se depune în format hârtie sau online.
Organizaţiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri: cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor, contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor, taxele de înregistrare, veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive, donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare, dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite. Acestora li se adaugă şi veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole, resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile, veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora, veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică, veniturile obţin