Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) salută decizia Curtii Constitutionale (CCR) de a declara taxa clawback ca fiind neconstituţională.
APMGR considera ca este necesaă în continuare eliminarea din baza de impozitare a taxei clawback şi a adaosurilor terţilor care încarcă iî mod nejustificat nota de plată impusă producatorilor de medicamente.
APMGR a atras atenţia în nenumărate randuri asupra faptului ca actuala forma a taxei clawback este incorecta, nesustenabila şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restricţionarea accesului pacienţilor la tratament farmaceutic la preţuri accesibile.
Mai multe companii producatoare de medicamente generice au contestat în instanta această contributie, invocand caracterul neconstitutional al modului in care este definita baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplica producatorilor de medicamente, dar se calculeaza la pretul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor şi până de curand valoarea TVA.
"Solutia Curtii Constitutionale este nu numai corecta ci si oportuna deoarece vine dupa un lung sir de demersuri pe care noi le-am facut cu buna credinta, dar care nu au fost cu adevarat intelese de autoritati. Producatorii de medicamente generice isi doresc ca mecanimsul de calcul al taxei clawback sa fie unul corect si sustenabil. Exista inca deficiente majore in privinta modului in care se aplica aceasta taxa, aceasta in ciuda numeroaselor consultari care au avut loc pe tot parcursul anului 2012 in vederea imbunatatirii mecanismului de calcul al clawback. Ne confruntam cu aceleasi date eronate transmise de CNAS care difera semnificativ de volumele de vanzari inregistrate de companii, termenele de decontare depasesc 300 de zile, in timp ce taxa se achita trimestrial, iar prin folosirea