Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează unele variante de modificare a măsurii de achitare a TVA la încasarea facturii, după cum a declarat, ieri, la un forum de specialitate, Dan Manolescu secretar de stat în MFP.
Domnia sa a precizat: "Este o discuţie referitoare la aplicarea TVA la încasare, în ceea ce priveşte modalitatea în care funcţionează această măsură şi la efectele pe care le produce în practică. În urma analizei efectuate, s-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună". Oficialul MFP a subliniat că sunt luate în calcul următoarele variantele: introducerea unei opţiuni în implementarea acestei măsuri, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă, de la 90 de zile la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două.
"Semnalele din mass-media sunt că această taxă creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agenţilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem", a mai spus Dan Manolescu.
Această măsură fiscală, care a intrat în vigoare la începutul anului în curs, a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili, încă din momentul în care s-a anunţat că va fi aplicat un astfel de sistem.
Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a precizat, în mai multe rânduri, că textul legislativ trebuia formulat de aşa natură încât taxa pe valoarea adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.
După ce normele de fundamentare au fost postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), domnia sa ne-a declarat: "N-am descoperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem