În perioada octombrie 2011 – august 2012, companiile au plătit taxa clawback şi pentru TVA
Curtea Constituţională a decis ieri că acest lucru a fost neconstituţional
Producătorii de medicamente au plătit taxa clawback pentru TVA, în perioada octombrie 2011 – august 2012, în valoare de 125 milioane de lei. „S-au plătit în plus 125 de milioane de lei pentru forma taxei clawback până în luna august a anului trecut”, a declarat Sorin Popescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
El ne-a explicat că în august Ordonanţa de urgenţă 77/2011 a fost modificată şi că s-a eliminat plata clawback şi pentru TVA.
Sorin Popescu ne-a mai spus că urmează ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu instanţele de judecată să stabilească ce se va întâmpla cu aceşti bani pe care producătorii de medicamente nu ar fi trebuit să îi plătească.
„Trebuie să se vadă dacă decizia Curţii Constituţionale se aplică retroactiv”, a continuat reprezentantul ARPIM, adăugând că producătorii de medicamente plătesc în continuare clawback pentru marja distribuitorilor şi farmaciilor. „Nicio companie membră a Asociaţiei nu a depus plângere în instanţă pentru această marjă, dar în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii putem spune că se va rezolva şi această problemă, în curând”, a încheiat Sorin Popescu.
Curtea Constituţională (CC) a stabilit, ieri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback este parţial neconstituţională, întrucât se aplică o dublă impozitare pe medicamente.
În perioada octombrie 2011 – august 2012, companiile au plătit taxa clawback şi pentru TVA
Curtea Constituţională a decis ieri că acest lucru a fost neconstituţional
Producătorii de medicamente au plătit taxa clawback pentru TVA,