Filiala ICR Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca, va fi inaugurată vineri, 15 februarie 2013 şi îi va avea în calitate de director pe Irina Petraş şi de director adjunct pe profesorul Pompei Cocean. Filiale în teritoriu ale ICR au fost sau au fost înfiinţate la Iaşi, Tulcea, Arad, Târgu-Jiu, Baia-Mare şi Craiova.
Ce va însemna Filiala Transilvania a ICR, cu sediul la Cluj-Napoca?
Această Filială o înţeleg ca un fel de dispecerat, un punct de lucru în teritoriu care să fie în stare să identifice tot ceea ce este valoros din punct de vedere al culturii. Ca urmare, trebuie să îndeplinească o serie de paşi: fie să atragă atenţia asupra unor valori care să merite promovate în ţară sau în străinătate, fie să stârnească instituţiile culturale şi diverse organisme să finanţeze anumite evenimente. Eu gândesc doi paşi mari în ceea ce vom avea de făcut: sarcina de a nu pierde din vedere consumatorul de cultură local. Ar fi ciudat ca noi să identificăm un pictor din zona Transilvaniei, spre exemplu, care să merite să aibă o expoziţie la New York, sau Paris şi să nu fie cunoscut şi apreciat de transilvăneni. Al doilea pas ar fi să ne gândim la ce există aici cultural şi ar putea reprezenta Transilvania şi România în străinătate.
Este un avantaj pentru Filiala Transilvania ca sunteţi şi preşedintă a Filialei Cluj a USR?
În mai multe filiale ale ICR din ţară au fost numiţi directori care deţin şi preşedinţia unei filiale a USR. Uniunea Scriitorilor prin filialele ei are deja nişte contacte şi o bună cunoaşterea a ceea ce se întâmplă în zona literaturii şi a celorlalte arte şi de aceea cred că este un avantaj. Uniunea Scriitorilor, de când sunt la conducerea ei din 2005, este bine pusă la punct, prin reprezentanţe la Bistriţa, Baia Mare, Satu Mare, care ştiu ce au de făcut. Aici la Cluj am reuşit să punem la punct şi o arhivă şi instrumente de lucru. Prima fază