Amatorii de jocuri online au motive de îngrijorare. În 2012, au fost înregistrate 7.000 de tentative de infectare a computerelor jucătorilor din întreaga lume în fiecare zi, potrivit unor date furnizate de Kaspersky.
Atacurile sunt lansate în încercarea de a obţine datele personale ale utilizatorilor, precum parolele folosite în jocurile online sau sistemele online de banking. În ceea ce priveşte jocurile, utilizatorii rău intenţionaţi încercau să fure avataruri şi obiecte virtuale utilizate în joc, pentru a le vinde ulterior.
Pentru a-şi atinge scopurile, infractorii cibernetici trimiteau zilnic jucătorilor aproximativ 10 e-mail-uri cu link-uri şi ataşamente şi lansau, în medie, 500 de atacuri de infectare a acestora prin intermediul browser-ului. În plus, „colecţia” de programe malware care au ca ţintă jocurile online creşte cu aproximativ 5.000 pe zi, arată experţii Kasperskty.
Una dintre metodele preferate ale infractorilor cibernetici în ceea ce priveşte jocurile online este phishingul. De exemplu, infractorii cibernetici utilizau numele marilor comunităţi de gaming din lume şi încercau să îi atragă pe site-uri false pentru a colecta parolele de la conturile de jocuri. În 2012 au fost înregistrate 15 milioane de vizite pe site-urile de phishing care imitau design-ul unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri online din lume. În total, au fost detectate zilnic peste 50.000 de tentative de redirecţionare către site-uri de phishing.
Ameninţări care ţinteau jucătorii au fost identificate peste tot în lume, dar în proporţii diferite, numărul lor fiind strâns legat de numărul de jucători activi din diferite ţări. În 2012, cele mai multe astfel de incidente au fost identificate în Rusia, China şi India. Acestea sunt ţările în care jucătorii se confruntă cu cel mai mare risc de infectare şi, în consecinţă, cu furtul avataruri