Şoferii au obligaţia de a păstra rovinieta pentru o perioadă de 12 luni de la data expirării valabilităţii acesteia. Potrivit Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, persoanele care nu păstrează bonul riscă să fie amendate.
Astfel, se recomandă păstrarea taxei de drum pentru un an, avându-se în vedere numărul mare de procese de constatare a contravenţiei întocmite pentru circulaţia fără rovinietă valabilă, precum şi termenele stabilite de instanţele de judecată pentru soluţionarea plângerilor împotriva acestora. În acest sens, pentru a evita posibile situaţii neplăcute, CNADR recomandă ca distribuitorul să păstreze, în cadrul aceluiaşi punct de lucru, pe termen de un an de la data expirării valabilităţii rovinietei.
Durata de utilizare a rovinietei pe reţelele de drumuri naţionale din România este de o zi, şapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni, preţul fiind cuprins între 3 şi 28 de euro pentru autoturisme, între 6 şi 96 de euro pentru vehicule de transport marfă sub 3,5 tone, între 4 şi 320 de euro pentru vehicule de transport marfă 3,5 - 7,5 tone şi vehicule de transport persoane cu între 9 şi 23 de locuri pe scaune. Pentru vehiculele între 7,5 şi 12 tone şi cele cu mai mult de 23 de locuri pe scaune preţul rovinietei este cuprins între 7 şi 560 de euro, pentru vehiculele de transport marfă mai mari sau egale cu 12 tone, cu maximum trei axe tariful este de 9 – 720 de euro, iar pentru aceleaşi vehicule, dar cu minimum patru axe, preţul rovinietei se încadrează între 11 şi 1.210 euro.
Fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Şoferii pot primi astfel amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.
Şoferii au obligaţia de a păstra rovinieta pentru o perioadă de 12 luni de la data expirării valabilităţii acesteia. Potrivit Companiei de Autostrăzi şi Drumur