Aproximativ 28.000 de români vor merge în vacanţe în ţară de Valentine’s Day, dar evenimentul este doar pe locul opt în topul sărbătorilor care atrag turişti, după Revelion, 1 Mai, Paşte, Crăciun, Sf. Andrei şi 1 Decembrie, Adormirea Maicii Domnului şi 8 Martie, potrivit datelor FPTR.
Revelionul a atras anul trecut aproape 98.000 de turişti români în staţiunile şi oraşele din ţară, fiind pe primul loc în topul sărbătorilor. Cei mai mulţi români au căutat zonele rurale, zonele montane, staţiunile balneare şi oraşele mari. În afară de aceştia, alţi aproape 8.000 de români au ales destinaţii din străinătate.
De 1 Mai au fost în excursii în ţară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulţi dintre ei au ales litoralul. Cele mai căutate staţiuni au fost în 2012 Mamaia şi Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numărul de locuri pregătite. Românii care nu au mers la mare au ales staţiunile montane şi pensiunile. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinaţii predominant europene, în topul preferinţelor find Bulgaria.
Pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro şi a estimărilor membrilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Paştele ocupă locul trei în topul sărbătorilor, cu aproape 65.000 de români care au mers în vacanţe în ţară şi peste 7.000 în străinătate.
Perioada Crăciunului este încă o ocazie pentru români să îşi facă planuri de călătorie. Cu ocazia acestei sărbători au ales să plece de acasă aproximativ 58.000 de persoane, iar cele mai solicitate destinaţii turistice au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 80%. Franţa şi staţiunile din Alpi au fost printre cele mai căutate destinaţii externe.
Sfântul Andrei şi 1 Decembrie au atras în vacanţe în ţară aproximativ 35.000 de români, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) a fost inclusă în planurile de concediu