Mulți pacienți ajung în cabinetele medicilor psihiatri suferind de frică fără motiv. Pentru a-și stăpâni temerile, ei fac exces de medicamente și ajung dependenți de ele.
Tulburări psihice aparent banale pot avea urmări periculoase. Așa se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de anxietate și care, în loc să facă ședințe de psihoterapie, preferă să apeleze la medicație. Și, pentru că aceste medicamente sunt foarte puternice, în timp, pacienții ajung să fie dependenți de ele. Medicii psihiatri spun că tratează trei-patru cazuri de anxietate pe an, însă numărul lor este mult mai mare, pentru că acești pacienți preferă să apeleze la cabinete private. Iar numărul cazurilor a crescut îngrijorător în ultimii ani. Săptămânal, în medie, la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman ajung cinci pacienți diagnosticați cu atac de panică.
“Anxietatea reprezintă o frică, o stare de neliniște fără obiect. De regulă, ea se asociază cu fobii sau cu tulburări depresive. Cel mai des întâlnit simptom este atacul de panică. Pacientul face tahicardie și are senzația de moarte iminentă. De regulă, aceste cazuri se tratează în centrele de primire urgențe, prin administrarea de perfuzii sau medicamente care întăresc organismul. De cele mai multe ori, oamenii refuză ajutorul psihiatrului, de rușine“, a afirmat medicul psihiatru Anca Hâncu, managerul Spitalului de Psihiatrie “Sfântul Nicolae” din Roman.
Așa s-a întâmplat în cazul unei femei de 30 de ani, din Roman, care are trei copii și care primește tratament medicamentos periodic, pentru anxietate, la Spitalul “Socola” din Iași. “Anxietatea se tratează mai mult în cabinetele de ambulator, prin ședințe de psihoterapie, astfel că la noi se internează doar trei sau patru cazuri într-un an. Bărbații recunosc mai greu decât femeile că au atacuri de panică. Declanșarea primului