Tratam săptămâna trecută cazul unui comerciant de cărbune, depistat de Poliţia Lupeni pe strada Revoluţiei din localitate cu 306 saci de cărbune. Cum omul nu avea acte care să ateste provenienţa cărbunelui, sacii cu cărbuni au fost confiscaţi. Având în vedere numeroasele exemple din Aninoasa şi Petrila, bănuiam că aceşti cărbuni fuseseră furaţi din vagoane, apoi daţi către intermediar pentru a fi vânduţi mai departe. Pentru că este clar, cărbunele furat din vagoane este vândut ulterior către alte zone din ţară. Cum şi această cantitate de cărbuni urma să ajungă în altă zonă din ţară, la Oradea. Numai că nu se poate spune că a fost furat.
Fosta groapă de gunoi - locul unde oamenii scormonesc după cărbune
Marius, bărbatul depistat cu sacii în autocar, ne-a contactat să ne explice povestea cărbunelui ce i-a fost confiscat: „Cărbunele nu este furat. Cărbunele pe care-l aveam eu în sacii aceia este adunat, bucată cu bucată, de săracii din Lupeni, de la haldele de steril. Eu am borderou şi pot demonstra că am luat cărbunele de la săraci. Nu este furat, este luat cu mâna din haldele de steril. Sunt oameni săraci care asta fac. Sapă în steril pentru a recupera cărbunele şi eu îl luam şi-l vindeam mai departe. Şi cei de la mină au confirmat că acest cărbune nu a fost furat”. În total, au fost confiscate 12.346 kg cărbune.
Pe teritoriul Lupeniului sunt trei halde de steril, la unele au depus cei de la preparaţia EH Lupeni, la alta depune şi acum Paroşeniul. Halda de steril de la mina Bărbăteni se află situată la 2 km nord de oraşul Lupeni şi la circa 450 m de incinta principală, fiind amplasată pe partea stângă a Văii Mierleasa, pe versantul sudic al dealului, cum se arată într-un raport de cercetare. Această haldă s-a format în scopul depozitării sterilului rezultat în urma proceselor tehnologice de săpare a lucrărilor miniere de la EM Bărbăteni. Depoz