Furtunile politice din Spania şi Italia au luat locul calmului de pe pieţele Europei şi riscă să pună capăt ascensiunii epice pe care euro o are de la începutul anului provocând deprecierea monedei în viitorul apropiat. Analiştii atenţionează că îmbunătăţirea condiţiilor economice din SUA ar putea pune dolarul începând cu a doua parte a anului pe un curs ascendent de durată.
Euro s-a apreciat cu 7% în raport cu dolarul în ultimele două luni, iar acţiunile europene au avut, de asemenea, o revenire frumoasă, însă sprintul a început să se poticnească de turbulenţele politice din Europa. În Spania, guvernul este zguduit de un scandal de corupţie, în care premierul Mariano Rajoy este acuzat că a primit timp de mai mulţi ani anual câte 25.000 de euro în conturi secrete şi i se cere demisia prin proteste publice, în timp ce în Italia domină incertitudinile legate de rezultatele viitoarelor alegeri, scrie CNBC.
Fostul premier Silvio Berlusconi, un politician controversat din cauza scandalurilor de corupţie sau cu tentă sexuală în care a fost implicat, câştigă teren în faţa actualului premier Mario Monti, arhitectul programului de austeritate care ar trebui să facă economia mai competitivă.
Din nou nori negri de furtună pe pieţe
"Pieţelor pur şi simplu nu le place instabilitatea politică", spune Estefania Ponte, analist la casa de brokeraj Cortal Consors.
Euro a început deja să piardă teren în faţa dolarului, iar investitorii de pe bursele de la Roma şi Madrid penalizează tensiunile politice.
Acţiunile băncilor sunt printre cele mai dur afectate. Iar, ceea ce este mai îngrijorător, capitalul a început să fie transferat din economiile slabe în cele puternice.
Costurile de finanţare ale Spaniei, Italiei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei au crescut, iar cele ale Austriei, Germaniei, Finlandei şi Olandei au scăzut, notează The