Zeci de mii de exemplare de păsări aflate pe cale de dispariție au fost observate de ornitologi în anumite zone din Delta Dunării și în Sudul Dobrogei. Este vorba de gâsca cu gât roșu, aflată pe lista roșie de protecție, surprinsă într-un stol de aproape 50 de mii de exemplare și de rața cu ciuf, observată în peste 15 mii de exemplare pe Lacul Lumina din deltă.
Despre gâsca cu gât roșu ornitologii spun că „este un adevărat izvor de enigme, deoarece îşi schimbă rutele de migraţie după considerente doar de ea ştiute. Cuibăreşte în Rusia, mereu în apropierea unor aliaţi înaripaţi. Cuiburile sunt plasate strategic, lânga cele de bufniţă de zăpadă, care îndepărtează alţi duşmani naturali, sau alături de coloniile extrem de zgomotoase ale pescăruşilor argintii. După ce îşi cresc puii, gâştele migrează pentru a ierna. În antichitate erau oaspeţi ai Egiptului, unde a şi fost descoperită imaginea ei pe pereţii piramidelor. Ulterior, au ales să ierneze în Azerbaijan, până în 1970. Acum, gâsca cu care se mândreau cândva faraonii a ajuns să ierneze doar în trei ţări: Ucraina, România şi Bulgaria”, precizează ornitologii SOR.
Raţa cu ciuf a fost observată în număr mare pe lacul Lumina din Delta Dunării. Biologii de la SOR au observat un stol mare, compact, de 11.400 de exemplare, iar un asemenea stol nu a mai fost văzut în România din anii 1970.
„Pentru că lacurile sunt îngheţate, păsările se adună toate în zonele în care nu a venit încă îngheţul şi unde încă mai pot găsi de mâncare. Lacul Lumina, fiind mai adânc, a păstrat cel mai probabil mai multe microrganisme ce constituie hrană pentru aceste raţe”, explică şeful filialei SOR Tulcea, Eugen
„În ultimii 10 ani nu a mai avut loc o constatare atât de îmbucurătoare pentru cei care sunt implicaţi în protecţia mediului şi în programele speciale de conservare a acestei specii. Până acum au fost dez