Mary Leakey (n. 6 februarie 1913 — d. 9 decembrie 1996), născută Mary Douglas Nicol, a fost antropolog și paleontolog britanic care a făcut câteva descoperiri importante în acest domeniu, pe continentul african, alături de soțul său, Louis Leakey.
In 1959 Louis si Mary Leakey au descoperit un craniu al unei specii stinse de maimute, Australopithecus (“Maimuta sudică”), desprecare toată lumea a presupus că era maimuta-strămos pentru toti oamenii fosili – Homo erectus etc. Cinci ani mai târziu Mary Leakey a anuntat că au descoperit fosile umane în acelasi strat cu cele ale Australopithecului.
Familia Leakey a descoperit în Africa de Est fosile care au urmărit evoluţia omului modern de la primii strămoşi asemănători maimuţelor, numiţi hominizi.
100 de ani de la naşterea Mary Leakey . Te tragi din homo-maimuţă?
Născut în Kenya într-o familie de misionari britanici, Louis Leakey a început să lucreze ca arheolog în 1931,în Tanzania. În 1933, a cunoscut-o acolo pe arheologa engleză Mary Nicol, cu care s-a căsătorit în1936.În 1963, pe când excava în Olduvai Gorge, Tanzania, Louis a descoperit resturi fosilizate de Homo habilis, despre care a sugerat că ar fi devăratul nostru strămoş. Se crede că, cu aproximativ 1,5 milioane de ani în urmă , Homo habilis ar fi evoluat în Homo erectus, care, la rândul său,a evoluat în două specii; una dintre acestea,Homo sapiens, reprezintă primul om modern.În 1978, Mary Leakey a descoperit urme de picior fosilizate la Laetoli, Tanzania, produse acum 3,5 milioane de ani de către hominizi care mergeau vertical.
Fiul celor doi Leakey, Richard, a descoperit la vârsta de şase ani prima sa fosilă- o parte dintr-un porc gigant dispărut. În anii 1970, pe când lucra în nordul Kenyei, el a găsit rămăşiţele fosilizate a 230 de hominizi, plus unelte din piatră care demonstrau că respectivele fiinţe erau mult mai inteligente