Pentru aceeaşi muncă, femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii. Prăpastia salarială se adânceşte odată cu avansarea în posturi de top
Copiii se nasc egali, dar educaţia şi speranţele de carieră sunt altele pentru fete sau băieţi. Atunci când va creşte mare, băiatul va câştiga, în medie europeană, cu 16% mai mult decât fata, arată cele mai recente date ale Eurostat. Inegalităţile sunt prezente în toate statele. Domeniul public este mai generos cu femeile faţă de cel privat în multe ţări europene şi aceasta pentru că există, de regulă, politici unitare de salarizare.
Chiar dacă acestea nu echilibrează balanţa câştigurilor între sexe, tinde să o egalizeze. În sectoarele publice din Belgia şi Malta, femeile sunt, în medie, chiar mai bine plătite decât bărbaţii, cu 2,6%, respectiv 1,3%.
Româncele bugetare, cele mai defavorizate
Excepţie fac România, Bulgaria şi Ungaria, ţări în care inegalitatea salarială din sectorul public este cu peste 10% mai mare decât cea din domeniul privat. La noi, diferenţa salarială de gen în sectorul de stat e de 21% în favoarea bărbaţilor, arată datele Eurostat, actualizate în 2012. În schimb, în mediul privat, inegalitatea este de doar 4,9%, fiind cea mai mică la nivel european. Care este cel mai bine plătit domeniu? Cât poate câştiga un angajat din acest sector?
„O diferenţă atât de mare în domeniul public, acolo unde nu competenţa, ci priorităţile politice dictează politica salarială, arată că statul nu e capabil să asigure egalitatea de şanse nici în propria ogradă şi că este un agent central în discriminarea femeilor”, a spus Alice Iancu, vicepreşedinta Centrului de dezvoltare curriculară şi studii de gen FILIA. Ea a adăugat că tăierile de salarii au afectat disproporţionat domeniile feminizate (educaţie, sănătate). Potrivit datelor Ministerului Muncii, în 2011, media diferenţelor salariale în România a fos