Cei care locuiesc cu chirie în Bucureşti ajung să plătească mult mai mult decât în cazul în care ar face un împrumut la bancă pentru achiziţionarea unei locuinţe. Astfel, pentru o garsonieră din Drumul Taberei, un chiriaş ar plăti cu până la 40% mai puţin pentru un credit imobiliar.
Cei interesaţi de achiziţionarea unei garsoniere în Capitală pot achita, în medie, o rată cu 26% mai mică decât chiria, în funcţie de zonă.
„Stagnarea care a caracterizat piaţa închirierilor în 2012 îi pune pe chiriaşi în faţa unei noi realităţi imobiliare. Conform calculelor anunturiparticulari.ro, chiria lunară pentru o garsonieră din Drumul Taberei ajunge să fie cu 40% mai mare decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă", se arată în comunicatul trimis de anunţuriparticulari.ro
Diferenţele dintre rata bancară şi chiria lunară încep de la 16% în favoarea ratei, în cartiere precum Colentina. În acest caz, dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru cumpărarea unei garsoniere presupune o rată lunară în jurul a 150-180 euro, chiria cerută de proprietari pentru acelaşi tip de apartament porneşte de la aproximativ 205 euro în zone precum Militari sau Colentina, 212 euro la Bucur-Obor şi trece de 230 euro în Dristor sau la Piaţa Iancului.
Cu toate că, programul guvernamental „Prima Casă” pare cel mai avantajos prin prisma avansului minim pe care trebuie să îl plătească un cumpărător, băncile au oferte cu dobânzi comparabile cu programul iniţiat de Guvern.
Modificări accentuate de preţ nu se observă nici pe interval de un an în ceea ce priveşte chiriile medii solicitate de proprietarii de apartamente vechi din Capitală. Spre deosebire de ianuarie 2012, chiriaşii plătesc în medie o chirie cu aproximativ 6% mai mică pentru un apartament de trei camere, dar şi cu 3% mai mare pentru un apartament de patru camere.
Si