Un sondaj IRES, efectuat în perioada 23-25 ianuarie, pe un eșantion de 1221 de subiecți, prin metota CATI (interviuri telefonice) arată că singura atribuțiune pe care majoritatea românilor ar lăsa-o guvernului central este politica externă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Întrebați ce atribuții ar trebui delegate către regiuni, majoritatea celor chestionați indică educația, ordinea publică, sănătatea, turismul, protecția socială sau colectarea taxelor.
Până și apărarea ar trebui să ajungă în responsabilitatea regiunilor, cred 53% dintre repondenți. Doar în ceea ce privește politica externă, 59% susțin că ar fimai bine să rămână în atribuțiile guvernului central, dar 37% ar lăsa și acest atribut regiunilor.
De altfel, întrebați dacă se tem de regionalizare, 81% din cei chestionați spun „Nu”. Doar 17% răspund afirmativ la această întrebare.Studiul IRES arată că sunt mai îngrijorați de acest proces cei cu studii inferioare, persoanele în vârstă și locuitorii din mediul rural.
Potrivit IRES, 46% din români cred că sub 10% din taxele colectate ar trebui să ajungă pe mâna guvernului de la București. Alți 23% ar ceda către centrul administrativ al țării între 10 și 30% din taxele lor. În ceea ce privește procentul care ar trebui să rămână la nivel local, opiniile sunt diversificate. O treime din repondenți cred că 70% din taxe ar trebui să fie cheltuite la nivelul comunității. Alți 20% ar fi de părere că între 50 și 70% din banii colectați de stat ar trebui să rămână localităților.
CITIȚI ȘI: Cum arată regionalizarea României pe hârtieRegionalizare: Alegerea guvernatorilor, test de rezistență pentru USL Dragnea: Regionalizarea României trebuie să fie gata în acest an CE spune Ponta despre taxele locale şi impozitul forfetar