Municipalitatea redescoperă şcolile profesionale. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă înfiinţarea şcolii profesionale "Eurobusiness".
"Una dintre cererile principale ale companiilor care vin în Oradea este de forţă de muncă calificată. Prin înfiinţarea acestei şcoli profesionale, care va funcţiona începând din toamnă, firmele nu vor mai fi nevoite să cheltuiască sume importante cu calificarea personalului, iar absolvenţii vor avea şanse sporite să îşi găsească un loc de muncă", a spus primarul.
Doi ani de şcoală
În primul an de funcţionare, şcoala profesională Eurobusiness, cu o durată de doi ani, va pregăti 140 de elevi, absolvenţi ai clasei a IX-a în specializări precum electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, sculer matriţer, electronis aparate şi echipamente, operator maşini cu comandă numerică şi confecţioner încălţăminte.
Specializările au fost alese după consultarea cu companiile private Celestica, Comau, Connectronics, Faist, Plastor, Plexus, UAMT, Emerson şi Comodi.
"Va trebui să îi învăţăm pe copiii noştri că a munci nu este o ruşine. Degeaba faci o facultate în domeniul relaţiilor internaţionale dacă la sfârşit nu îţi găseşti nicăieri loc de muncă şi ajungi să pleci din ţară ca să speli vase în străinătate. La Emerson, de exemplu, un strungar bun este mai bine plătit decât un inginer", a spus Bolojan.
Accent pe practică
Proiectul primei şcoli profesionale din ţară inţiată de o administraţie locală a prins contur ca urmare a unui parteneriat încheiat de municipalitate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, cu colegiile tehnice Traian Vuia, Constantin Brâncuşi şi Transilvania, dar şi cu firmele Romarketing şi Eurobusiness Parc.
"Se va pune un accent foarte mare pe practică. Dacă absolvenţii unui liceu tehnic ajung să îşi caute de muncă în domeniu fără să fi pus mâ