În fiecare noapte, începând cu ora 3.00, zeci de oameni apar în faţa Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASB) şi stau la rând. Majoritatea sunt pensionari. Unii au cancer, alţii sunt cardiaci, în fine, pentru a beneficia de asistenţă medicală au nevoie de adeverinţa de asigurat. În fiecare noapte, începând cu ora 3.00, zeci de oameni apar în faţa Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASB) şi stau la rând. Majoritatea sunt pensionari. Unii au cancer, alţii sunt cardiaci, în fine, pentru a beneficia de asistenţă medicală au nevoie de adeverinţa de asigurat.
Cineva completează o listă a celor de la coadă. Vor intra în ordinea sosirii. De la ora 3.00 până la 8.30, când se deschide instituţia, se adună cam 300 de persoane. Nu vor ajunge la ghişee până la ora 14.30, când acestea se închid, decât maximum 150 de solicitanţi.
Restul “se reportează” pe lista nopţii următoare. Dacă nu sunt perseverenţi, nu vor beneficia de asistenţă medicală. E o formă ciudată a luptei pentru supravieţuire.
Rândul apare încă de la ora 3.00
“Vrem să dăm bani statului şi nu putem. Suntem bolnavi şi stăm cu zilele la cozi degeaba”, s-a tânguit Elena Neamţeanu.
O altă femeie începe să plângă de nervi şi de frig.
“Stau de trei zile pentru fratele meu, care are cancer. Fără adeverinţă nu e primit la spital. De ce nu e suficient talonul de pensie? De ce ne chinuiesc cu adeverinţa?”.
La ora 6.30, omul care întocmeşte lista ajunge cu numărătoarea la 142. Se îndreaptă către maşină, să se încălzească.
O bătrână bolnavă de inimă îl roagă să o primească şi pe ea, că nu mai rezistă. Spune că îi e groază să se gândească la faptul că ar putea fi obligată să vină şi a doua zi.
“Legislaţia s-a modificat în 2011, iar furnizorul de servicii medicale este obligat să se convingă că pacientul este asigurat. Peste 60% dintre solicitanţi vin degeaba, pentru că su