În sala Nicolae Labiş din incinta Palatului Administrativ din Suceava s-a desfăşurat, ieri, şedinţa Comisiei de Dialog Social, întrunită la solicitarea Sindicatului Liber Independent din cadrul SC Termica SA Suceava, şedinţă care a avut ca temă analiza problemelor cu care se confruntă societatea de termoficare.
Preşedintele Sindicatului Liber Independent din cadrul Termica SA, Doru Mireuţă, a reclamat situaţia gravă în care se află societatea, neplata unei sume de 9,8 milioane lei datorată de Primăria Suceava către această firmă, tergiversarea achitării unor drepturi băneşti câştigate de salariaţi în instanţă, dar şi lipsa măsurilor de protecţie socială pentru salariaţi în cazul în care societatea intră în insolvenţă sau faliment. Reprezentanţii sindicaliştilor au cerut includerea Termica SA în anexa OUG 116/2006, privind măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate, dar totodată au solicitat să fie informaţi cu privire la programul de funcţionare al societăţii pentru anul 2013, respectiv iarna 2013-2014, astfel ca, pe baza acestuia, să fie întocmit un program de reorganizare şi restructurare a societăţii.
În cadrul şedinţei, primarul Ion Lungu a subliniat că Primăria Suceava a achitat societăţii de termoficare în perioada 2007- 2012 o sumă de 118,3 milioane de lei, din care 60 milioane de lei pentru investiţii, iar 53,8 milioane de lei reprezintă subvenţiile. El a menţionat că Termica SA nu va mai putea funcţiona încă o iarnă folosind cărbunele ca principal combustibil, întrucât aceasta va implica cheltuieli de 100 milioane de lei, din care 30 milioane de lei restanţe şi 70 milioane de lei costul încălzirii pentru iarna viitoare.
Directorul societăţii, Ovidiu Dumitrescu, a arătat că programul de restructurare al societăţii va trebui să aibă la bază o hotărâre luată de acţionarul unic, CL Suceava.
Prefectul Florin Sinescu a s