Preşedintele Curţii de Apel Suceava, judecătorul Cezar Hîncu, s-a înscris la concursul pentru un post de magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procedurile se întind pentru o perioadă de aproape patru luni şi constau în mai multe probe. Prima fază ar fi validarea candidaturilor, operaţiune care se va finaliza joi, 7 februarie. O a doua etapă este depunerea unui număr de 20 de lucrări, inclusiv hotărâri judecătoreşti, care vor fi evaluate de o comisie de specialitate formată din judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din profesori universitari. Va urma proba interviului susţinut în faţa magistraţilor de la Consiliul Superior al Magistraturii. În fine, ultima probă constă în proba scrisă, candidaţii urmând a fi testaţi din materia pentru care au optat, dar şi din practica CEDO şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg. Rezultatele finale vor fi cunoscute abia pe 31 mai .
Cezar Hîncu va candida alături de alţi 57 de judecători din ţară pentru cele 26 de posturi vacante la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dacă va fi admis, actualul preşedinte al Curţii de Apel Suceava va fi al doilea magistrat din Suceava care activează la instanţa supremă. Primul judecător care a profesat la Înalta Curte de Casaţie de Justiţie (Curtea Supremă de Justiţie, cum se numea la acea vreme) a fost Pavel Perju, şi el fost preşedinte al Curţii de Apel Suceava.
Mai trebuie spus că mandatul de preşedinte al lui Cezar Hîncu în fruntea Curţii de Apel Suceava expiră pe 15 iulie. Acesta este al doilea mandat, maximul prevăzut de regulamentele de funcţionare ale instanţelor de judecată.
Preşedintele Curţii de Apel Suceava, judecătorul Cezar Hîncu, s-a înscris la concursul pentru un post de magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procedurile se întind pentru o perioadă de aproape patru luni şi constau în mai multe probe.