Auditul realizat de Curtea de Conturi la Consiliul Judeţean Sibiu, în 2011, arată că unitatea ar fi creat prejudicii în valoare totală de peste 4.648.000 lei, din care cea mare parte, 4.629.000 lei, ar fi drepturi salariale acordate angajaţilor „fără justificare legală”.
Curtea de Conturi a dispus stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală a drepturilor de natură salarială acordate în baza Contractului colectiv de muncă şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, drepturile au fost acordate la peste 1.600 funcţionari publici şi personal contractual, fiind sporuri salariale sau pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii.
“În opinia noastră, aceste drepturi băneşti au fost acordate cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Astfel, acordarea lor s-a făcut în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă încheiate între reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor publice şi sindicatele angajaţilor şi ale funcţionarilor publici, obligatorii pentru părţi, înregistrate la Direcţia Generală de Muncă şi Protecţie Socială şi, în unele situaţii a sentinţelor judecătoreşti pronunţate în cauzele având ca obiect drepturi salariale”, transmit reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu.
Drept urmare, Consiliul Judeţean consideră că nu s-a produs nici un prejudiciu şi a cerut anularea deciziei pe calea contenciosului administrativ. În acest moment, litigiul se află pe rolul instanţei de judecată, care nu a pronunţat o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă.
O situaţie identică a existat şi în 2010, dar prin Legea nr. 84/2012 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, s-a aprobat exonerarea de la plată a acestor sume.
Auditul real