Primul ministru Victor Ponta a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an se va face regionalizarea Romaniei chiar daca in urma cu un an si jumatate liderii USL criticau propunerea de reimpartire administrativa, facuta de Emil Boc. Diferenta este ca varianta lui Ponta prevede pastrarea judetelor si infiintarea unor structuri care sa gestioneze proiectele majore.
Motivatia guvernului este ca, din 2014, fondurile europene vor fi alocate doar pentru proiecte de care sa beneficieze un numar cat mai mare de locuitori. In acelasi timp, unele institutii din Botosani ar putea intra in reorganizare iar o parte dintre angajati risca sa-si piarda locurile de munca. De asemenea, anumite contracte se vor realiza la nivelul regiunii pentru toate judetele, ceea ce nu ar fi in avantajul botosanenilor. Cel mai bun exemplu este contractul pentru deszapezire a drumurilor nationale.
„Din ce s-a discutat pana acum, nu exista riscul sa dispara unele institutii sau sa fie oameni disponibilizati. Era vorba sa plece doar zona de contabilitate dar chiar si asa ar putea fi o problema. Daca s-ar face o regionalizare de felul acesta, ar putea fi o piedica in functionarea multor institutii. Exemplu este experienta pe care am avut-o cu Societatea de Drumuri Nationale. Era mai bine daca ar fi fost negociat contractul la Botosani. Deocamdata sunt discutii cu privire la regionalizare, se negociaza”, a spus subprefectul Sebastian Tocariu.
Birocratia ramane la fel
Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, considera ca regionalizarea ar fi benefica si ca judetul Botosani poate primi fonduri mai multe. De asemenea, Consiliul Judetean va avea in subordine inclusiv o serie de institutii deconcentrate care acum tin de unele ministere.
„Regionalizarea nu va mai crea birocratie in plus. Va avea unele atributii precum dezvoltare regionala, serviciul de proiecte