Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus miercuri retrimiterea dosarului lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la Tribunalul Bucureşti, după ce a constatat că Voiculescu nu mai este senator. Astfel, dosarul în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt judecaţi pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare va fi din nou judecat de Tribunalul Bucureşti.
Procurorul DNA a reiterat, marţi, în faţa judecătorilor instanţei supreme, traseul dosarului privatizării ICA, arătând că modul în care a înţeles Dan Voiculescu să procedeze privind demisiile sale din Parlament reprezintă "un abuz de drept".
Cu trei zile înainte de termenul de la Curtea Supremă (31 ianuarie 2013 n.red.), fondatorul PC şi-a dat demisia din Parlament. Dan Voiculescu şi-a motivat decizia de a demisiona din Senat prin faptul că renunţă la imunitate pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei. "Am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat", a declarat Voiculescu.
Pe 31 ianuarie, avocaţii lui Dan Voiculescu au solicitat completului de judecată ca dosarul să fie transferat completului de la Curtea Supremă care a judecat iniţial dosarul. Instanţa a admis cererea şi a stabilit că procesul va fi reluat pe 5 februarie. Pe 31 ianuarie dosarul a fost judecat de completul care a dispus în 2012 condamnarea pe fond a lui Adrian Năstase.
Potrivit legislaţiei, având în vedere că Dan Voiculescu nu mai este senator, Curtea Supremă nu mai are competenţa să judece dosarul.
Poziţia lui Dan Voiculescu în dosarul ICA
În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reţine că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declaraţii în faţa procurorilor DNA. În rec