Scris de Călin Corpaş - Guvernul a dat undă verde gazelor de şist în Bihor. Autorităţile judeţene şi locale încearcă o replică. Va fi referendum?
Chiar dacă uşor tardiv, preşedintele Consiliului Judeţean, arhitectul-şef al Judeţului şi patru primari au ieşit marti în public pentru a spune acelaşi lucru: faptul că se împotrivesc exploatării gazelor de şist în Bihor şi că nimeni de la nivel guvernamental nu i-a chestionat în prealabil, înainte să se dea undă verde acestui tip de exploatare tocmai în judeţul nostru. Preşedintele Cornel Popa observă că Guvernul USL continuă politica începută de Guvernul PDL, favorabilă exploatărilor resurselor ţării, oricât de controversată ar fi tehnologia de exploatare.
Popa a spicuit marti dintr-un studiu de impact publicat de Parlamentul European, în care se arată pericolele iminente la adresa sănătăţii omului, dar şi asupra mediului înconjurător, pe care le presupune exploatarea gazelor de şist. Apoi, a transmis că înainte ca aceste exploatări să înceapă în Bihor, trebuie consultată populaţia. Arhitectul-şef Maria Şimon a arătat că CJ Bihor mai are un as în mânecă, pe care-l poate uzita pentru a zădărnici aceste exploatări în Bihor. E vorba despre eliberarea certificatului de urbanism, de care companiile exploatatoare au nevoie.
Direct afectaţi de decizia Guvernului, primarii de Sânmartin, Popeşti, Derna şi Tulca s-au declarat şi ei a fi împotriva gazelor. Însă, dacă Popuş, de la Sânmartin, a strâns deja mii de semnături împotriva gazelor de şist, ceilalţi abia acum se urnesc. Deşi toţi s-au declarat pentru consultarea populaţiei în această problemă crucială, încă nu e clar dacă vom avea referendumuri la nivel de comune sau unul judeţean.
Consiliul Judeţean şi primăriile implicate iau, în sfârşit, atitudine faţă de iminenta exploatare a gazelor de şist în Bihor. Autorităţile locale sunt luate prin surprindere de