Spitalul Municipal Adjud are conturile blocate din cauza unor datorii neachitate către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea. Din acest motiv, unitatea nu mai poate face achiziţii. Potrivit managerului unităţii, salariile angajaţilor au fost plătite, aceştia primind inclusiv bonurile de masă. „Ne-au fost blocate conturile în ianuarie, pentru că nu am putut plăti la Finanţe suma de 285 de mii de lei pentru contribuţiile angajaţilor. Această sumă nu a putut fi plătită deoarece cei de la CAS nu ne-au plătit arieratele din 2010, în valoare de 6 miliarde de lei vechi, plus valoarea serviciilor medicale prestate peste valoarea de contract din 2012, care este de 55 de miliarde de lei vechi, şi mai au şi o restanţă la serviciile medicale raportate pe luna decembrie de 2 milioane de lei. Angajaţii şi-au primit drepturile salariale şi bonurile de masă, dar nu mai putem face achiziţii de sume mari, având conturile blocate. Medicamente avem pentru tratamentele de urgenţă. Noi am făcut vreo două solicitări la CAS pentru a ne fi plătite sumele restante, dar nu am primit niciun răspuns”, spune medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului Adjud.
Conducerea unităţii speră să iasă cât de curând din acest impas financiar, mai ales că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a promis că toate datoriile spitalelor vor fi achitate. „Dacă ne vor fi achitate datoriile, aşa cum s-a promis, vom avea bani ca să plătim datoria de la Finanţe. Ministrul Nicolăescu a promis că până la intrarea în vigoare a Contractului Cadru, dato-riile spitalelor vor fi la zero, pentru că dacă vor mai fi acumulate datorii mai vechi de 45 de zile, managerii vor fi demişi”, a adăugat doctorul Bercea.
CAS dă vina pe lege
Reprezentanţii CAS Vrancea spun că legea nu le permite să plătească Spitalului Adjud serviciile medicale efectuate peste valoarea de contract şi, deşi, s-