Dr. Annette Schavan, deţinătoarea funcţiei de ministru al educaţiei în guvernul federal, acuzată de plagiat, şi-a pierdut titlul de doctor. Opoziţia cere demisia. “Cazul Schavan” o afectează şi pe Angela Merkel şi ar putea avea repercusiuni negative asupra alegerilor parlamentare din septembrie.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
După o şedinţă care a durat şase ore, consiliul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii “Heinrich Heine” din Düsseldorf a decis să-i retragă ministrului federal al Educaţiei, Annette Schavan, titlul de doctor. Decanul Facultăţii a declarat că în urma consultărilor s-a ajuns la concluzia că ”doctoranda a pretins sistematic şi deliberat paternitatea unor idei care nu îi aparţineau”.
Annette Schavan, care în momentul de faţă se află în Africa de Sud, a anunţat că nu acceptă decizia şi că o va contesta în faţa justiţiei. Totodată, ea a mai spus că nu va da alte declaraţii legate de acest contencios.
Primele zvonuri legate de un presupus plagiat de care s-ar fi făcut vinovat ministrul educaţiei din Germania, Annette Schavan, au început să circule anul trecut, în mai. Ziarele au preluat şi au comentat, pe larg, aceste zvonuri, după ce pe internet au început să fie publicate cîteva pasaje din teza ei de doctorat. Teza intitulată ”Persoana şi conştiinţa” a fost susţinută de Schavan în 1980 la Universitatea din Düsseldorf. S-a arătat că multe pasaje ale tezei sunt inspirate din terţe lucrări fără ca ele să fie marcate drept citate.
După scandalul de plagiat în care fusese implicat ministrul german al apărării, baronul creştin-social (bavarez) Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit Googleberger (a se vedea: Ministrul „Googleberger“ chestionat în Bundestag, RFI, 23. 2. 2011), obligat să demisioneze în 2011, un grup de investigatori anonimi şi-a propus să cerceteze şi alte teze de doctorat, respectiv l