Peste 3 milioane de lei au fost recuperate la bugetul de stat, în urma anchetelor efectuate de procurorii vrânceni în 2012. Anul trecut, 40 de persoane au ajuns în faţa judecătorilor fiind acuzate de evaziune fiscală, procurorii întocmind în acest sens 34 de rechizitorii.
Două persoane au fost trimise în judecată pentru spălare de bani, iar 29 de cetăţeni au fost acuzaţi de înşelăciune şi 18 de delapidare. În ceea ce privesc infracţiunile la regimul silvic, acestea au fost mai multe, respectiv 130 de dosare. Valoarea sumelor recuperate se ridică la 3.173.030 lei. „În această sumă intră banii recuperaţi efectiv şi bunurile confiscate. Pe evaziune fiscală avem în plus persoane care şi-au achitat prejudiciul. În 76 de cauze s-a dispus încetarea pentru că persoanele cercetate au achitat prejudiciul. Au fost recuperaţi astfel, 736.501 lei. Ar trebui în toate domeniile să se poată prevedea o sancţiune cu amendă chiar mai mare, dar să se aibă în vedere recuperarea prejudiciului“, a declarat Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Anchetatorii spun că dosarele ce privesc infracţiunile economice sunt complexe, iar pentru soluţionarea lor este nevoie de muncă laborioasă, în care se efectuează expertize şi sunt audiate chiar sute de persoane. Anchetatorii spun că înainte de a se face expertiza, se fac constatări financiar fiscale. „Aceasta presupune o muncă deosebită a Gărzii Financiare care, de obicei, nu se desfăşoară numai pe raza judeţului“, a mai adăugat Ion Lefter.
Prim-procurorul a amintit mai multe cauze complexe, în care cercetările au fost efectuate pe raza mai multor judeţe. Printre exemple şi celebrul dosar „Gazolina“, în care percheziţiile au fost efectuate în Vrancea şi Bacău.
Peste 3 milioane de lei au fost recuperate la bugetul de stat, în urma anchetelor efectuate de procurorii v