Consultanţii selectaţi de EnergoNuclear au prezentat studiul de fezabilitate ministului Constantin Niţă
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, s-a întâlnit, marţi, 5 februarie, cu reprezentanţii,
Consultanţii selectaţi de către S.C. Energonuclear S.A. pentru realizarea “Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă”, Ernst&Young şi CANDESCO, au prezentat ieri ministrului Economiei rezultatele acestuia, concluziile trase fiind că proiectul (bazat pe tehnologia CANDU) este fezabil din punct de vedere tehnic, este profitabil şi competitiv pe piaţa de electricitate şi este unul prioritar pentru asigurarea securităţii energetice a României, cu beneficii directe în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de schimbări climatice şi menţinerea suportabilităţii preţului electricităţii la consumatorul final.
Strategia energetică pentru perioada 2011-2035 evidenţiază faptul că, până în 2020, 5544 MW în capacitate instalată – 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoşi din folosinţă. Până în 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalată totală, vor trebui înlocuiţi. Potrivit datelor ANRE, investiţiile în unităţi de producere care sunt luate în calcul pentru determinarea prognozei necesarului naţional de capacitate în 2020 sunt: unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă (1,480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari şi Craiova (4,000 MW) şi hidrocentrala Tarniţa (1,000 MW).
,,Sectorul de producere a energiei necesită investiţii în dezvoltarea de noi facilităţi şi modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investitii sunt necesare măsuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, în special cel al prognozei preţului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pieţei prin mecanisme suport care să faciliteze investiţiile pe segmentul surselor energetice cu em