Numărul imigranţilor din Germania a crescut într-un ritm îngrijorător în ultimii ani, se plâng autorităţile din oraşele nemţeşti, care se gândesc să ceară ajutorul guvernului de la Berlin sau chiar să apeleze la sprijinul Uniunii Europene.
Principala lor grijă o reprezintă numărul mare de români şi de bulgari care au migrat în ţară în ultimii ani, susţine „Der Spiegel“. „Pacea şi balanţa socială este pusă în pericol“, se arată într-o notă a „Asociaţiei Germane a Oraşelor“.
Documentul arată că mulţi imigranţi din sud-estul Europei se mută în oraşe germane care deja suferă din cauza ratei ridicate a şomajului. Cu cele mai mari dificultăţi se confruntă Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hanovra, Munchen şi Offenbach. Aceste oraşe au probleme mari în a integra numărul mare de nou-veniţi. În anumite oraşe, imigraţia din România şi din Bulgaria a crescut de şase ori din 2006 şi până acum.
„Mulţi dintre aceşti imigranţi provin din medii financiare instabile şi nu sunt educaţi, acest lucru făcând aproape imposibilă găsirea unei slujbe în Germania. Afluenţa de romi este o problemă dificilă deoarece ei ajung să trăiască în condiţii groaznice odată ajunşi aici“, continuă documentul.
„Asociaţia Germană a Oraşelor“ este, momentan, în plin proces de analizare a acestei probleme, având diverse grupuri desemnate să examineze aspectele diferite ale consecinţelor şi care trebuie să discute idei despre posibilele soluţii. Acest grup mai încearcă să stabilească şi ce fel de asistenţă ar putea solicita din partea Uniunii Europene sau din partea guvernului federal german. Conform notei Asociaţiei, municipalităţile germane se confruntă cu „costuri semnificative din cauza migraţiei“.
„Ne aşteptăm la o susţinere serioasă din partea guvernului federal“, spune Detlef Scheele, care este responsabil de portofoliul social al oraşului Hamburg.