Macovei, care face parte din familia Popularilor Europeni, a propus ca Uniunea Europeană să stabilească, în colaborare cu autorităţile croate, un mecanism de monitorizare care să evalueze modul în care Croaţia va aplica măsurile privind gestionarea conflictelor de interese, combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate şi reforma sistemului judiciar, după ce va adera anul acesta la UE.
„Pentru ca reformele din Croaţia să fie ireversibile, susţin introducerea unui mecanism de monitorizare post-aderare. Sunt consecventă principiilor mele”, a declarat Macovei pentru presa croată.
„Un mecanism de monitorizare post-aderare are rolul de a asigura ireversibilitatea reformelor şi voinţa politică pentru continuarea celor mai dificile acţiuni: lupta împotriva corupţiei politice şi sancţionarea conflictelor de interese”, a adăugat aceasta.
Propunerea europarlamentarului democrat-liberal a fost formulată ca amendamente depuse la Moţiunea pentru o Rezoluţie privind Croaţia.
"Dacă nu va exista un mecanism de monitorizare post-aderare iar lucrurile vor merge prost cineva va trebui să răspundă. Vom discuta din nou peste un an sau doi şi vom vedea cine a avut dreptate", a spus Macovei, adăugând că indiferent dacă vor fi sau nu adoptate de Parlament, amendamente constituie o atitudine politică consecventa crezurilor sale.
În amendamentele depuse la Moţiunea pentru o Rezoluţie privind Croaţia, Monica Macovei aminteşte că fenomenul corupţiei rămâne o problema serioasă în Croaţia, fiind raportate aproximativ 11,3 miliarde de euro pierdute din cauza gestionării defectuoase, a corupţiei şi a criminalităţii în perioada 2001-2010.
Europarlamentarul a cerut şi întărirea aplicării măsurilor de sechestru şi de confiscare a bunurilor provenind din infracţiuni, pe principiul "Urmareşte Banii" ("Follow the Mo