Unui ministru al educației i-a fost retras titlul de doctor. Se întâmplă în Germania unde Annette Schavan nici măcar nu mai are studii superioare încheiate pentru că în 1980 putea termina universitatea direct cu doctorat. Opoziția îi cere demisia, ministrul anunță că va contesta decizia Universității Duesseldorf în instanță.
Cum să rămână în funcție un șef la educație care pe parcursul lucrării de doctorat a prezentat în mod sistematic idei care nu îi aparțin drept rezultatul muncii proprii? Logica politică ar spune că Schavan trebuie să demisioneze imediat. Deocamdată doamna Schavan mizează pe sprijinul partidului său și al partenerului de coaliție. Cât să țină însă oare acest sprijin în an electoral?
Din lucrare reiese clar că ministrul educației a făcut greșeli. Dar nici măcar decizia Consiliului Rectorilor nu a fost unanimă. Doi profesori au votat împotriva ridicării titlului. În plus, greșelile nu ar fi atât de grave precum cele ale fostului ministru al apărării, care și-a făcut lucrarea prin metoda copy/paste.
Angela Merkel i-a asigurat spatele în partid doamnei Schavan. E unul din miniștrii pe care se bazează. În CDU nimeni nu crede că Schavan și-a copiat lucrarea. Dar logica politică va avea în final câștig de cauză. Deja sunt unii conservatori care pe de-o parte cred că doamna ministru e nevinovată, dar pe de altă parte se întreabă cât o mai pot sprijini în an electoral? Pe hârtie, conform Universității Duesseldorf, Schavan a trișat. Iar opoziția se va folosi din plin de acest amănunt.
Mali: se prefigurează un plan de retragere (Le Figaro)
Numărul militarilor francezi din Mali ar trebui să înceapă să se diminueze în luna martie, dacă totul merge conform planului. Declarația îi aparține ministrului francez de externe, Laurent Fabius. Circa 4000 de militari din Hexagon sunt implicați în prezent în teatrul de operațiuni din n