Apartamentele vechi din Oradea s-au ieftinit cel mai puţin de la începutul crizei, preţurile înregistrând o scădere de doar 20% în ultimii patru ani, în timp ce în Bucureşti a avut loc cea mai mare reducere, de 57%, potrivit datelor firmei Darian.
Datele companiei de evaluare cuprind preţurile de tranzacţionare din 27 de oraşe şi arată că în ultimii patru ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 40%, cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an în perioada de început a crizei. În ultimul an scăderea a fost de doar 2,5%, 2012 fiind considerat şi cel mai stabil an de la începutul crizei imobiliare.
În topul celor mai mari scăderi de preţuri la apartamentele vechi se situează Bucureştiul, cu 57%, Piteşti - 53%, Baia Mare - 49%, Bistriţa - 47%, Reşiţa - 46% şi Ploieşti - 45%.
La polul opus, oraşele unde preţurile au rezistat cel mai bine în ultimii patru ani sunt Oradea - 20%, Buzău - 27%, Deva - 28%, Miercurea Ciuc - 31% şi Suceava - 32%.
Chiar dacă Bucureştiul se plasează pe primul loc după scăderea preţurilor, Capitală rămâne încă cea mai scumpă piaţă, cu o medie de 961 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 959 eur/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 875 euro/mp.
Preţurile pentru locuinţele din Reşiţa, de 452 euro/mp, sunt cele mai reduse din ţară. Baia Mare (505 euro/mp), Alba Iulia (515 euro/mp) şi Bistriţa (516 euro/mp) sunt de asemenea printre cele mai reduse pieţe imobiliare.
În ultimul an, cele mai accentuate scăderi ale preţurilor au fost înregistrate în Târgovişte (5,9%), Ploieşti (5,8%) şi Braşov (5,3%). În schimb, în Oradea preţurile au crescut uşor în 2012, cu 0,6%, fiind singurul oraş din cele 27 analizate în care s-a consemnat un trend crescător.
Pe piaţa locuinţelor noi, preţurile au scăzut mai puţin, de la începutul crizei scăderea fiind de apro