"CV-urile consilierilor premierului Victor Ponta nu sunt publicate pe site-ul Guvernului pentru că legea nu impune această obligativitate" - acesta este răspunsul oficial pe care l-au acordat, prin telefon, reprezentanţii biroului de presă al Guvernului, unei întrebări care solicita motivul pentru care nu sunt publice numele şi CV-urile consilierilor premierului.
Lipsa de transparenţă la cel mai înalt nivel al administraţiei centrale continuă, lucru care se întâmpla şi în toate guvernările anterioare, deşi premierul Victor Ponta şi-a făcut din "transparentizare" un obiectiv al guvernării şi chiar a format un departament în subordinea Guvernului care să se ocupe de aceste probleme.
"Când ai drept consilieri profesori la Harvard sau persoane nominalizate pentru premiul Nobel, atunci te mândreşti cu ei şi le publici CV-urile şi realizările", este de părere Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.
Adrian Moraru spune că, din experienţa sa, a observat că există trei tipuri de consilieri care au populat staff-ul premierilor de-a lungul timpului: prima categorie o reprezintă cei care îşi "împopoţonează" cărţile de vizită cu astfel de titulaturi, o a doua categorie o reprezintă cei care au rămas fără activitate (cum sunt, de exemplu, parlamentarii care au pierdut alegerile) sau rudele politicienilor şi ultima categorie, formată din experţii "adevăraţi", cei care pot ajuta premierul prin cunoştinţele şi expertiza lor.
"În una dintre cercetările făcute de noi am vrut să vedem ce materiale au produs consilierii în perioada în care au ocupat această funcţie, în încercarea de a le evalua activitatea. Nu există o regulă legată de activitatea consilierilor, ei pot să lucreze de la activităţi precum elaborarea de proiecte de lege până la cercetări legate de cota unică, de exemplu, de aceea sunt destul de greu de