Revoltele de acum doi ani încă afectează turismul din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord
Dubaiul a devenit, însă, o zonă de refugiu într-o regiune instabilă
Revoltele care au început în Tunisia la finele anului 2010 şi care s-au răspândit rapid în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord au avut un impact dezastruos asupra turismului. Însă, nu toată regiunea a avut de pierdut, scrie Reuters.
Destinaţiile unde Primăvara Arabă nu a ajuns au avut destul de mult de câştigat. Astfel, în timp ce turiştii de la piramidele egiptene pot fi număraţi pe degete, mai la Est, grandioasele resorturi din Dubai sunt pline.
Deşi turiştii au abandonat o mare parte din Orientul Mijlociu, turismul regiunii suferind o lovitură puternică, plajele şi mall-urile din Dubai au avut o creştere de 10% a numărului de vizitatori.
Potrivit datelor existente, Emiratele Arabe Unite au avut în prima jumătate a anului trecut peste 5 milioane de turişti.
Din pragul falimentului, la un număr record de turişti
Cu toate că nu există date exacte despre câţi turişti au fost în vacanţă în Emirate, câţi au fost în interes de afaceri şi câţi în tranzit, ratele de ocupare a hotelurilor depăşesc, în mod constant, 75%. Acest lucru este în contrast cu situaţia din anul 2009, când Dubaiul se afla în pragul falimentului.
"Dubaiul şi-a revenit, nu există nicio îndoială", spune un diplomat occidental, explicând că este clar că beneficiază de "haosul din altă parte, din regiune".
Când au izbucnit conflictele din Libia şi Siria în 2011, întreaga industrie a turismului a fost afectată. Un exemplu în acest sens este posibilul faliment al companiei Gulf Air.
De asemenea, în Tunisia, o campanie de marketing care viza turiştii europeni a adus o creştere de 30% a numărului de vizitatori în 2012. Chiar dacă avansul a fost important şi a însemnat 6